Bekende Polen

with No Comments
Czas czytania: 6 minut

Johannes Paulus II

De meest bekende Pool van de moderne wereld is geboren in Wadowice als Karol Józef Wojtyła. In 1978 werd hij verkozen tot het hoofd van de Katholieke Kerk en werd daarmee de eerste niet-Italiaanse Paus in 445 jaar. Zijn pontificaat bracht meerdere reformen van de Kerk met zich mee, die ook het internationaal imago van de Heilige Stoel veranderden. Hij hield vele binnen-en buitenlandse bedevaarten die duizenden gelovigen aantrokken. Hij heeft ook veel aandacht geschonken aan dialogen met vertegenwoordigers van andere godsdiensten.

 

Lech Wałęsa

Deze elektricien uit Gdańsk was de oprichter van de vakbeweging “Solidarność” en de eerste niet-communistische president van het na-oorlogse Polen. Hij speelde een grote rol in de val van het communisme in Polen en kreeg voor zijn vreedzame inzet voor de Poolse werkers in 1983 de Nobelprijs voor de Vrede.

 

Zbigniew Brzeziński 

Zbigniew Brzeziński is geboren in Warsachau in het jaar 1928. Hij was Nationaal Veiligheidsadviseur van de Democraat Jimmy Carter tijdens diens ambtsperiode als President van de Verenigde Staten van 1977 tot 1981. In 1981 ontving hij van de president een eervolle onderscheiding in de vorm van de Presidentiële Vrijheidsmedaille, als dank voor zijn inzet in de normalisatie van de Amerikaans-Chinese betrekkingen, de Amerikaanse veiligheidspolitiek en de strijd voor mensenrechten.

 

Józef Piłsudski

Een van de belangrijkste figuren uit de Poolse geschiedenis van de eerste helft van de 20ste eeuw. Hij heeft minstens twee keer heel Europa enorm beïnvloed; in november 1918 (wanneer Polen haar onafhankelijkheid terugkreeg) en in de zomer van 1920 (wanneer de westwaartse expansie van de Bolsjewieken werd tegengehouden).

 

Tadeusz Kościuszko (1746-1817) 

De Leider van de nationale opstand van 1794 ter verdediging van de Poolse Grondwet van 3 mei en de Soevereiniteit van de Poolse staat. Als vaardige ingenieur en militair onderscheidde hij zich in de slag bij Saratoga tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

 

Kazimierz Pułaski (1747-1779) 

De leider van de Confederatie van Bar en verdediger van Jasna Góra (lichte berg). Hij leidde de cavalerie aan de kant van George Washington tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Hij stierf moedig door de wonden die hij had opgelopen tijdens de slag bij Savannah.

 

Henryk Sienkiewicz

Prozaschrijver, bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur (1905) voor zijn werk „Quo Vadis”. Dit boek is uitgegeven in vijftig talen en is meermaals verfilmd. De katholieke kijk op de wereld van de auteur heeft in grote mate zijn schrijfstijl beïnvloed.

 

Czesław Miłosz 

Poëet, schrijver, vertaler, literatuurcriticus, bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur (1980). Zijn poezie en essays zijn autobiografisch getint, gevuld met zijn herinneringen van emigratie en bedenkingen over de natuur van de godsdienst en de metafysica.

 

Wisława Szymborska

Dichteres en vertaler, een van de weinige vrouwen die een Nobelprijs voor Literatuur (1996) heeft ontvangen. Haar latere werken verdienen bijzondere aandacht: ze zijn gevuld met pessimistische gedachten over de toekomst van de mens, uitgedrukt in een alledaagse en sterk ironische vorm.

 

Fryderyk Chopin 

Het musicaal genie van de 19e eeuw heeft het grootste deel van zijn leven in Parijs doorgebracht. Deze componist uit de romantische periode van de klassieke muziek heeft revolutionaire veranderingen gebracht in de wereld van fortepianomuziek. Enorm bekend zijn zijn 2 fortepianoconceten.

 

Krzysztof Penderecki 

Doctor honoris causa van vele universiteiten en winnaar van verschillende muziekprijzen zoals de Grammy en de prijs voor beste componist dat uitgereikt is tijdens het Festival de Cannes (2000).

 

Henryk Mikołaj Gorecki

Een van de eerste componisten van moderne kunstmuziek wiens werk grootschalige bekendheid heeft bereikt. Meer dan 1 200 000 exemplaren van zijn symphonie nummer 3 zijn verkocht.

 

Stanisław Moniuszko 

Hij wordt gezien als de vader van Poolse opera. Zijn opera-adaptaties van volksliederen gaven het Poolse volk hoop tijdens de periode van de Poolse delingen.

 

Zbigniew Preisner 

De bekendste Poolse componist van filmmuziek. Hij heeft samengewerkt met onder andere Krzysztow Kieślowski en Agnieszka Holland. Hij heeft internationale roem behaald dankzij zijn composities voor de films „Dekalog”, „Podwójne życie Weroniki”, „Trzy kolory: Niebieski, Biały, Czerwony”. Winnaar van vele prestigieuze muziekprijzen, onder andere de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.

 

Mikołaj Kopernik 

De schepper van hedendaagse astronomie. Geboren in 1473 in Toruń. Hij is vooral bekend dankzij zijn werk De revolutionibus orbium coelestium (Over de omwentelingen der hemellichamen) dat zijn revolutionaire heliocentrische theorie voorstelde.

 

Maria Curie-Skłodowska

Met haar ontdekking van radium en polonium heeft ze veel bijgedragen aan de vooruitgang van de atoomfysica en de studie van kanker. Ze was een vrouw van passie en determinatie. Ze heeft zich gestort op de wetenschap en overleed door een ziekte die ontstond als gevolg van contact met radioactieve stoffen.

 

Jan Heweliusz 

Een astronoom uit de zeventiende eeuw die afkomstig was uit Gdańsk. Hij bestudeerde de beweging van kometen, hij catalogeerde sterren en maakte een van de eerste karten van de oppervlakte van de maan. Als eerbetoon werd een krater op de maan naar hem vernoemd.

 

Henryk Arctowski 

Wetenschapper, oceanograaf, hield zich bezig met onderzoeken op Antarctica. Een specifieke vorm van het halo-lichtverschijnsel heeft zijn naam gekregen nadat hij het had geobserveerd en uitvoerig had beschreven: “Arctowski’s arc”.

 

Ernest Malinowski 

Maker van de spoorlijn die het binnenste van Peru verbindt met de Atlantische kust. Tot 2005 was het traject Callao-Oroya de hoogst spoorlijn. hij heeft ook veel bijgedragen aan de sociologische wetenschappen.

 

Adam Małysz 

Schansspringer en nog steeds de bekendste Poolse sportman. Winnaar van het Vierschansentoernooi, gouden medaillist van het wereldkampioenschap skivliegen in Harrachov. Hij is meerdere malen gewonnen in Salt LAke City, Sapporo, Willingen, Falun, Trondheim en Holmenkollen. Hij heeft twee keer de Wereldbeker schansspringen gewonnen en heeft een nieuw Pools record gevestigd: – 218,5 m.

 

Kazimierz Deyna 

De beste Poolse voetballer van zijn tijd. Dankzij zijn effectieve en onvoorspelbare doelpunten heeft hij de bijnaam “Rogal” gekregen.

 

Robert Korzeniowski 

De beste snelwandelaar ter wereld en winnaar van 4 gouden medailles op de Olympische Spelen van Atlanta, Sydney en Athene.

 

Zbigniew Boniek 

Een van de meest getalenteerde Poolse voetballers. Hij begon zijn voetbalcarrière in het Pools nationaal elftal op een leeftijd van 20 jaar. In de 80 keer dat hij heeft gespeeld, heeft hij 24 keer gescoord. Hij heeft gespeeld voor Italiaanse clubs zoals Juventus FC en AS Roma. Na het einde van zijn voetbalcarrière in 1980 richtte hij een eigen bedrijf op. Hij blijf nochtans steeds actief in het sportmilieu: hij was vice-premier van de Poolse voetbalbond en trainde tijdelijk het Pools nationaal voetbalelftal.

Roman Polański 

Een van de meest bekende Poolse regisseurs, Oscarprijswinnaar. Zijn leven is gevuld met tragedie, wat weerspiegeld wordt in zijn werken. Hij heeft zijn jeugd overleefd in de getto van Warschau, maar zijn moeder is gestorven in Auschwitz.

 

Andrzej Wajda 

Oscarprijswinnaar en de vader van de hedendaagse Poolse cinematografie, vooral bekend omwille van zijn verfilmingen van Poolse literatuur.

 

Janusz Kamiński 

Amerikaanse filmoperateur van Poolse afkomst. Zijn debuut als regisseur was de film “Lost Souls” (2000). Vanaf 1993 werkt hij samen met Steven Spielberg en helpt hij hem bij al zijn producties. Hij heeft prijzen ontvangen van de Amerikaanse Filmacademie voor de films “Schindler’s List” en “Saving Private Ryan”.

 

Facebook
Verified by MonsterInsights