Gdańsk

with No Comments
Czas czytania: 2 minut
Fot. Jens Rasch, pixabay.com
Gdańsk is een stad aan de Baltische kust en de hoofdstad van het Woiwodschap Pommeren. Het is de belangrijkste havenstad van Polen, zowel als haar 4de grootste metropoolregio. Gdańsk vormt een agglomeratie met de naburige steden Gdynia en Sopot: samen vormen ze het “Trójmiasto” (driestad).

Gdańsk heeft een complexe geschiedenis. Sinds haar ontstaan als burcht in 980 is Gdańsk geregeerd door Polen, Pruisen en Duitsland – naast periodes van autonomiteit. In de vroegmoderne tijd was Gdańsk een “Koninklijke stad” (miasto królewskie). Toen was het de grootste en rijkste stad van Polen, wat veranderde na de 18-eeuwse groei van Warsaw. Tussen de twee wereldoorlogen was Gdańsk de “Vrije Stad Danzig”: een semi-autonoom regio dat onder toezicht stond van de Volkenbond.

Tijdens het Interbellum was Gdańsk een wirwar van ras en cultuur, gelegen tussen Polen en de Wermarrepubliek – later Nazi Duitsland. Er werd gebruik gemaakt van Gdańsk haar politieke neutraliteit, waardoor de spanning tussen beide landen steeg: het resultaat was de eerste invasie van Polen door Duitsland en het eerste conflict van WOII: de Slag om Westerplatte. In 1939 werd Gdańsk opnieuw deel van Polen.

Fot. Lino9999, pixabay.com

In de jaren 80 kwam “Solidarność” op in Gdańsk, een beweging die een grote rol speelde in de afschaffing van de Communistische heerschappij over Polen, en

Fot. Ra-dio, pixabay.com

daarmee hielp bij de bevrijding van de hele Oostblok, de val van de Berlijnse Muur en de val van de Soviet-Unie.

In Gdańsk zijn o.a. gelegen: Het Universiteit van Gdańsk, Het Technologisch Universitieit van Gdańsk, Het Nationaal Museum, het shakespeareaans Theater van Gdańsk, het Museum van de Tweede Wereldoorlog, de Baltische Philharmonie en het Europees Centrum van Solidariteit.

 

Facebook
Verified by MonsterInsights