Poolse folklore

with Brak komentarzy
Czas czytania: 3 minut
www.barbarakowaliska.pl
Polen kan trots zijn op cultuur en tradities van meer dan 1000 jaar die gekoesterd worden door volgende generaties. Er kunnen Slavische, Russische en Duitse kenmerken teruggevonden worden, maar ook Italiaanse en zelfs het Nabije Oosten.

Poolse folklore bestaat uit vele elementen die beinvloed zijn door de rijke en patriotische geschiedenis van het land. Die elementen zijn o.a. dans, zang, hymnes, spreekwoorden, legendes, verhalen, feestdagen, tradities, gastronomie, volkskledij, artistieke ambachtswerken en veel meer.

De folklore is niet identiek voor heel het land; elke streek heeft zijn eigenschappen.

Een van de weinige elementen van Poolse folklore die gemeenschappelijk zijn voor heel het land zijn de volksdansen. Ook al zijn specifieke dansen afkomstig van specifieke streken worden ze doorheen heel het land gedanst. Voorbeelden zijn de polonez, krakowiak, mazur, oberek en kujawiak.

Het meest herkenbare kenmerk van elke streek is de volkskledij.

Poolse folkloristische streken:

1. Kaszuby

De Kaszuby (Kasjoebië) strekken zich uit van Pommeren tot de bosstreek Tuchola. Ze zijn bekend vanwege hun originele en fascinerende folklore, die zich onderscheidt dankzij prachtige ambachtswerken (vooral borduurwerk). Het Kasjoebisch is geen dialect, maar een volwaardige, zelfstandige taal die afstamt van het Oostzeeslavisch.

 

2. Kurpie

Kurpie is een streek op het terrein van de Puszcza Biała („de WItte Wildernis”) en de Puszcza Zielona („de Groene Wildernis” ) in het noordoosten van Polen. Tot haar bekendste producten behoort kleding, versieringen uit amber, papieren uitknipsels en bloemen.

 

3. Podhale

Górale (de Goralen) zijn de populairste en gemakkelijkst herkenbare etnografische grep in Polen. Het spreekwoord “Goraalse wijsheid” is het onderwerp van vele grappen en lokale liederen zijn geadapteerd doorheen heel Polen. Dat is waarschijnlijk het geval dankzij de rijke folklore, de gewoontes en tradities die elke dag gecultiveerd worden en natuurlijk van generatie op generatie worden doorgegeven.

 

4. Karpaty en Podkarpacie

De folklore van de Podkarpacie-streek is ongeloofelijk interesant en gevarieerd. Dankzij liefhebbers van volkskunst en vele folklore-georienteerde muziekgroepen is die folklore nog steeds in leven, met haar strooien hoeden, hakkebord en lokale gebakjes.

 

5. Wielkopolska

Typisch voor Wielkopolska is de doedelzak, een instrument die vrijwel geen andere Poolse streek terug te vinden is. Andere typische elementen zijn originele kledij en croissants, voorbereid door lokale banketbakkers.

(fot. polskatradycja.pl)

Facebook