Wrocław

with Brak komentarzy
Czas czytania: 2 minut
Universiteit. Fot. Erwinbauer, pixabay.com
Wrocław is de grootste stad van West-Polen en de vierde grootste Poolse stad wat populatie betreft. Het is gelegen op de oevers van de Oder, op ongeveer 350km van de Baltische Zee. Wrocław is de historische hoofdstad van Silezië, vandaag de hoofdstad van het Woiwodschap Neder-Silezië. Wrocław heeft een extensieve geschiedenis waarin de meeste culturen en religies van Europa weerspiegeld worden, aangezien ze deel is geweest van het Koninkrijk Polen, het Koninkrijk Bohemen, het Koninkrijk van Hongarije, de Habsburgse monarchie, het Koninkrijk Pruisen, het Duits Keizerrijk, de Weimarrepubliek en Nazi-Duitsland. In 1945 werd Wrocław opnieuw een deel van Polen, als gevolg van de aanpassing van grenzen na WOII.

Wrocław is een multicultureel centrum en de grootste studentenstad van Polen. Met een studentenpopulatie van 130.000 is Wrocław een van de meest jeugdige poolse steden. Sinds het begin van de 20ste eeuw heeft het Universiteit van Wrocław 9 Nobelprijswinnaars geproduceerd en wordt het geprezen voor de hoge kwaliteit van onderwijs.

Fot. 500mm, pixabay.com

Het Wrocław-operagebouw, het nationaal poppentheater, de Karol Lipiński Muziekacademie en het Nationaal Muziekforum zijn ook gelegen in Wrocław. De Jahrhunderthalle (Hala Stulecia) is gezet op de UNESCO Werelderfgoedlijst in 2006.

Wrocław heeft een hoge levenskwaliteit – het was een van de topsteden op de 2015-lijst vn Mercer: „Best City to Live”. In de 2017-lijst stond Wrocław in de top-100.

 

Facebook